Ons verhaal

Elzinga Groep: niet meer dan normaal. Al bijna 80 jaar

 

In bijna 80 jaar is loonbedrijf Elzinga uitgegroeid tot een multi-inzetbare duizendpoot, genaamd Elzinga Groep. Kijken naar de toekomst is één van de speerpunten. Maar, terugblikken op het verleden mag ook. Daarvandaan vertellen we met trots over het ontstaan van de Elzinga Groep die we nu zijn.

 

Waar het allemaal begon

 

Het begin van de Elzinga Groep ligt in 1946 te Workum. Eke Elzinga sr. is grondlegger van wat nu Elzinga Groep is. Als dorpssmid in Workum begonnen, reisde hij het werk achterna. Zo kwam hij in 1962 terecht in Oudeschip, een klein dorpje bovenin de provincie Groningen. Hij raakte bekend met het fenomeen loonwerk en onderhield goed contact met boeren in de omgeving. Met 4 zoons, lees 4 man personeel, was het loonbedrijf Elzinga geboren.

Van eerste loonwerker met machine uit Amerika naar meer

Als eerste bedrijf in Nederland haalde Elzinga een revolutionaire zwadmaaier uit Amerika. Het vóór droging maaien van gewassen als koolzaad, erwten en papaverzaad was destijds de belangrijkste focus. De zwadmaaier was efficiënter, sneller, beter en was uniek. Hierna volgde snel het bietenrooien.

Echter, dit werk was seizoenswerk. Er was meer werk nodig om het hele jaar rond te kunnen komen. Een winteroverbrugging werd gevonden in een failliete machinefabriek. Met alles dat de fabriek in huis had, kon eigenlijk alles worden gemaakt. Niet alleen in het verleden, maar ook in het heden verkochten en verkopen alle voorkomende constructies zich over de hele wereld. De machinefabriek werd meer dan een ‘winteroverbrugging’.

Groter en groter groeien

De ambities van Elzinga lagen hoger. Toen de ruilverkaveling in 1986 begon, zag Elzinga hier kansen en mogelijkheden in. In korte tijd leerden ze de benodigde tekeningen te maken en aanvragen te schrijven. Doordat Elzinga een machinefabriek had gekocht, met software systemen die de tot dan toe complexe berekeningen en tekeningen kon automatiseren, hadden ze hiermee een voorsprong op hun concurrenten. Ze konden namelijk sneller en foutlozer werken. Elzinga verstevigde de positie in de regio en kreeg meer en meer aanvragen.
Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de diversiteit in aanvragen nam toe. Elzinga deinsde nergens voor terug. “kunnen we het niet, dan leren we het wel” was het credo en zo geschiedde. Grondverzet, egaliseren, diepploegen. Later: overslag, het laden en lossen van schepen en het (her)inrichten van natuurgebieden.

Wisseling van de wacht

Het is duidelijk: Elzinga Groep is een familiebedrijf. Veel Elzinga’s hebben gedurende de jaren hun eigen rol vervuld in de opbouw van het bedrijf. Inmiddels tellen we zelfs al de derde generatie Elzinga’s die het groeiende bedrijf besturen. Tevens zijn de huidige aandeelhouders nog steeds allemaal Elzinga’s.

De huidige directeur, Eke Elzinga, nam in 1993 het roer over van zijn vader. Jaren daarvoor was oprichter Eke Elzinga sr., vader van zijn vader, al teruggetreden. Als directeur kent Eke Elzinga elk facet van het familiebedrijf. Hij is zelf jaren werkzaam geweest in verschillende functies binnen het bedrijf en heeft zich bovendien gedurende deze jaren flink bijgeschoold om zo zichzelf, maar vooral de Elzinga Groep verder te brengen en zo goed mogelijk tegemoet te kunnen komen aan de wensen van klanten.

Meer overnames

Die ambitie werd waarheid. Nog steeds door goed te kijken en slim in te zetten op ontwikkelingen. Er volgden meer overnames: nog een machinefabriek, een certificeringsbedrijf, maar er werden ook andere activiteiten ontplooid zoals bulkoverslag, het bevoorraden van fabrieken, logistieke oplossingen voor grote fabrieken en zelfs de administratie kan tegenwoordig uit handen worden genomen. Anno 2019 werken er ongeveer 150 medewerkers op vaste basis bij de Elzinga Groep.

Het kan altijd beter

Wat de Elzinga Groep sterk maakt? Daar hebben ze het liever niet over. Niet uit angst voor de concurrentie, maar omdat ze het eigenlijk allemaal een beetje vanzelf vinden gaan. Natuurlijk wordt er had gewerkt, slim onderhandeld en op hoog niveau gekeken naar bewegingen in de markt. Maar of dat nou zo bijzonder is? Vinden ze bij de Elzinga Groep dus niet.

Problemen bestaan niet: voor alles is een oplossing. Kan niet bestaat ook niet: bij Elzinga maken en doen ze alles. Wat wel bestaat? Het kan altijd beter. Die onuitgesproken filosofie kent als mooiste bewijslast de ontwikkeling van een eigen productlijn die een revolutionaire betekenis had in “hijsland”. In hun eigen machinefabriek, met eigen engineers en vanuit een eigen behoefte maakten ze een hydraulisch wisselsysteem waarmee kranen vele malen sneller kunnen wisselen van grijper. In eerste instantie om zelf te gebruiken; inmiddels wordt deze lijn van producten wereldwijd verkocht. Trots? Ach. Het kan, dus maken ze het gewoon.

Integriteit voorop

Als ze dan toch iets moeten benoemen dat hun succes verklaart (groeien als er zich een wereldwijde economische crisis voltrekt, mag best succesvol worden genoemd) dan is dat hun integriteit. De échte wil om goede, mooie dingen te doen voor hun klanten, de authenticiteit waarmee dat gebeurt en de eeuwige focus op kwaliteit en veiligheid. Niet als holle frase in een brochure of op een website, maar écht. Dat is dan ook waar de mensen bij de Elzinga Groep op worden geselecteerd. Fouten maken mag, daar wordt immers van geleerd. De mannen en vrouwen worden gestimuleerd om zichzelf te ontplooien en verder te komen, want iedereen verdient die kans. Niet alleen qua hun werk, trouwens. Dat bewijst de rally-auto in de Elzingagarage wel; die werd klaargemaakt voor een rally in Engeland. Want als er hard wordt gewerkt, is ontspanning ook noodzaak.

Toekomstplannen

De Elzinga Groep is nog niet klaar. Zoals altijd zitten ze bovenop belangrijke ontwikkelingen en meer overnames worden niet uitgesloten. Echter, de Elzinga Groep is niet alleen bezig met eigen toekomstplannen. Ook met de toekomst van anderen houden ze rekening. Bijvoorbeeld door hun duurzaamheidsplan.