Veilig omgaan met (land)bouwverkeer

Ga terug naar het overzicht Veilig omgaan met (land)bouwverkeer

Leerlingen uit groep 7 en 8 van CBS de Noordkaap in Uithuizermeeden kregen vrijdag 15 maart les over verkeersveiligheid en omgaan met grote (landbouw) voertuigen.

Op het grasveld naast de school stonden twee tractors van Elzinga opgesteld, elk met een aanhanger. Studenten van Terra MBO uit Groningen kwamen de leerlingen onder andere uitleg geven over de ‘dode hoek’. Ook kregen de leerlingen uitleg over hoe je tractors en mobiele werktuigen passeert. Het is daarbij belangrijk om oogcontact te hebben met de chauffeur: “Zie je mij, zie ik jou”. De leerlingen van de Noordkaap hebben het materieel uitvoerig kunnen bekijken en mochten zelfs even plaatsnemen in de cabine om zelf te ondervinden wat een chauffeur wel of niet ziet.

Veilig omgaan met opvallend (land)bouwverkeer is een educatieproject waarbij basisschoolleerlingen, mbo-studenten en de chauffeurs vanuit hun eigen perspectief leren en ervaren hoe zij veilig kunnen omgaan met (land)bouwverkeer. Door alle betrokken partijen met elkaar te verbinden, leren basisschoolleerlingen hoe ze veilig kunnen handelen bij het naderen van (land)bouwverkeer. Mbo-studenten leren bewust te worden van de gevaren van (land)bouwverkeer. Ook leren zij hoe andere weggebruikers de (land)bouwvoertuigen ervaren.

Na afloop kregen de leerlingen een presentje mee. Al met al een leerzame ochtend!