Ga terug naar het overzicht Elzinga Machinefabriek richt zich op verschillende projecten

Elzinga Machinefabriek richt zich op verschillende projecten

Bij Elzinga Machinefabriek zit men niet stil. De laatste tijd zijn er veel verschillende projecten binnengekomen, waardoor de medewerkers een grote hoeveelheid werk te verzetten hebben. Zo wordt er onder meer gewerkt aan hijssleutels, roller cradles en een palletkooi.

Om een indruk te geven waar de verschillende producten voor worden gebruikt, worden de projecten kort toegelicht. Hijssleutels worden bijvoorbeeld gebruikt om balken te hijsen. Zij zijn het verbindende element tussen de sparingen in de balk en de hijsketting. De hijssleutels worden gemaakt van een speciaal soort staal: hoogsterkte staal. Dit staal wordt veel gebruikt in toepassingen waar een hoge sterkte en minimaal gewicht van belang zijn. Omdat het staal gevoelig is voor scheuren moet er zeer nauwkeurig gelast worden, daarom zijn de opwarm- en afkoeltijden essentieel. Na het lassen worden de sleutels geslepen en zijn ze klaar voor gebruik.

Roller Cradles onbespotenOok is de Machinefabriek bezig met het maken van zogeheten roller cradles. Dit is een instrument om buizen te verplaatsen, zoals bij het leggen van gasleidingen. Aan de roller cradles worden staalkabels vastgemaakt. Deze kabels bevatten wieltjes, waardoor de buizen eenvoudig door kunnen glijden. Verder wordt er nog gewerkt aan een opspoelmachine en een opzetstuk voor een autokraan. De opspoelmachine wordt gebruikt voor het haspelloos spoelen van onder andere touw en staalkabels. Door de inklapbare turntable kunnen de stukken kabel en touw ontspannen en, eenmaal opgespoeld, eenvoudig worden opgeborgen. Daarnaast werkt het team van Elzinga Machinefabriek aan een opzetstuk voor een autokraan. Dit opzetstuk kan gebruikt worden op verschillende standen, waardoor er op moeilijk bereikbare plekken gewerkt kan worden. Het opzetstuk gaat in gebruik in de hoogovens in IJmuiden Tenslotte zijn een palletkooi voor de opslag van pallets (zie foto) en een kraanarm voor een heftruck nog onder constructie. Laatstgenoemde is bijna klaar.

Palletkooi